25 november är, av FN:s generalförsamling, utsedd till Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.
Denna dag inleder också Zontas 16 Dagar av Aktivism mot Könsrelaterat Våld, som avslutas den 10 december – Internationella Dagen för Mänskliga Rättigheter.
Måndag 25 november uppmärksammar hela världen mäns våld mot kvinnor och flickor. Dagen är döpt till Orange Day, då många kända byggnader runt om i världen tänds upp i orange sken.

I Vänersborg kommer Folket Hus – Kulturhuset få äran att representera vårt bidrag till Orange Day, genom att den vanligtvis vita fasaden övergår i ett orange sken den aktuella dagen.
Bakom belysningen står Vänersborgs Zontaklubb och den årliga, globala kampanjen Zonta says NO.

Här kan du läsa om dagens program:
Kl 10-21 – HON BEHÖVER INTE SIN BH LÄNGRE
Utställningen med autentiska fall där kvinnor har blivit mördade av en man som de varit i nära relation med. Vid varje berättelse hänger en begagnad BH, en BH som inte längre används eftersom ägaren till den är mördad.
Kl 18.00 – Välkomsttal av Ausma Pavulans, vice president i Vänersborgs Zontaklubb och f.d Guvenör i Distrikt 21 (Sverige och Lettland)
Ausma berättar om Zonta som organisation och vad 16 dagar mot våld innebär
Kl 18.30 – Eva Smith Knutsson invigningstalar om utställningen – HON BEHÖVER INGEN BH LÄNGRE
Eva är överläkare och har arbetat och undervisat om våld i nära relationer.
Kl 18-21 – Zonta Vänersborg presenterar sin verksamhet och har försäljning av orange armband och fototavlor till förmån för Zontas arbete mot barnäktenskap  världen.
Instagram-fotografering, med en orange skylt som säger “ZONTA Says NO ans so do I”

Organisationen Zonta vill på detta sätt belysa att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och att alla människor har rätt till ett liv fritt från våld.
På samma gång uppmanar kampanjen alla Vänersborgsbor att ta ställning och agera mot könsbaserat våld och sexuella trakasserier.
– Vi är glada och tacksamma över att kunna samarbeta med Forum Vänersborg, Vänersborgs kommun och FOLKETS HUS Kulturhuset Vänersborg och tillsammans stå upp mot våld mot kvinnor, säger Anna Blom Dagson, klubbpresident i Vänersborgs Zontaklubb.
Genom #MeToo har det blivit plågsamt tydligt hur vanligt det är med sexuella trakasserier mot kvinnor. Vi behöver prata om det, och framför allt behöver våra politiker prata om det.

Varför orange?
Orange är den gemensamma färgen för de 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld som startar 25 november, på den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Zonta says NO och liknande kampanjer över hela världen pågår till och med den 10 december, den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Andra berömda byggnader som tidigare år har lyst i orange är till exempel Globen och Scandinavium liksom Operahuset i Sidney och FN-skrapan i New York.
Kontakt och mer information: Anna Blom Dagson, klubbpresident: frokendagson@gmail.com , www.zonta.se

Tillsammans för ett bättre Vänersborg

Forum Vänersborgs är en paraplyorganisation med en vision om att vår stad ska bli hållbar i alla delar genom livet. 

Share This
X