Fredag 1 september är det dags för den officiella invigningen av ARTSCAPE 2023 VÄNERSBORG. Nio stycken väggar runt om i kommunen har förvandlats till konstprojekt och responsen har varit enorm!
– Vi är lite bortskämda med hejarop och att våra projekt vanligtvis väcker stor uppmärksamhet men i Vänersborg har vi fått en oerhört positiv respons även i gaturummet – vänersborgarna kommer fram, tackar och klappar oss på axeln, vilket såklart är jättekul, säger Daniel Wakeham, grundare av Artscape.

Muralmålningarna är utförda av internationellt kända konstnärer, som inspirerats av texter av lokala skribenter. Nu på fredag kl. 16.00 är det invigning vid Gågatuscenen i Vänersborg och då presenteras hela upplägget, från ax till limpa.
– Hela projektet kan beskrivas lite som viskleken, förklarar Martin Vesterlund, vice ordförande för Forum Vänersborg. Berömda målningar som är bekanta för många presenteras för utvalda skribenter med lokal förankring. De skriver en text om var sitt konstverk, en text som sedan tolkas av konstnären och används som underlag för väggmålningen – utan att veta vilket konstverk som är förlaga.

Bakom projektet står organisationen ARTSCAPE och Forum Vänersborg, med hjälp från Fastighetsägarna, Nordsjö Färg och Vänersborgs kommun. Vänersborgsbostäder, Vänersborgshem och BA Johansson Fastighetsförvaltning är några av de som upplåter utvalda väggar för projektet och det är just fastighetsägare som står för större delen av finansieringen.
– Syftet är att inspirera och lyfta fram konsten i den offentliga miljön och vi vet av erfarenhet att målningarna kommer att locka besökare såväl nationellt som internationellt, säger Daniel Wakeham.

Den ideella föreningen Artscape bildades i Malmö för nio år sedan, för att inspirera människor och främja offentlig konst för alla, som en motvikt till all reklam som finns i stadsmiljöerna. Sedan dess har 196 väggmålningar i 40 kommuner skapats och Artscape måste numera tacka nej till förfrågningar.

ARTSCAPE 2023 VÄNERSBORG
Artscape, Forum Vänersborg, Vänersborgsbostäder, Vänersborgshem, B.A. Johansson Fastighetsförvaltning, Västra Götalandsregionen, Nordsjö Färg, Frida Fastigheter, Italienska Kulturinstitutet, Vänersborgs kommun, Odd Fellow Orden, Bergstrand & Sahlsten, Fastighetsägarna, TIAB och Vänersborgs Söners Gille.

Vill du läsa om hela projektet. Hittar du mer information här

Invignings information
Tid: Kl 16.00
Plats: Gågtuscenen, Vänersborgs Centrum
Alla är välkomna och invigningen är gratis
Är du nyfiken på mer detaljer om invigningen läs här

Kontaktpersoner

  • Daniel Wakeham, Grundare Artscape: 073-683 99 22
  • Martin Vesterlund, Vice ordförande Forum Vänersborg: 0728-58 64 75
  • Petra Arlebo, Verksamhetsutvecklare Forum Vänersborg: 0733-56 56 86
  • Petra Olhdin-Lampinen, Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna: 0709-55 60 45
  • Åsa Johansson, Kommunikatör Vänersborgsbostäder: 0733-35 85 05
  • Sandra Björkstrand, Kommunikatör Vänersborgs kommun: 0720-83 89 91
Share This
X