Vänersborgsgalans Hederspris 2024 inom kategorierna Idrott, Kultur, Näringsliv och Evenemang delades ut vid galan lördagen den 23 mars. Priserna tilldelades Berith Pettersson (Eldsjäl SK Granan), Björn Hård af Segerstad (Körledare Björnligan), Ulrica Sundén Berger (Entreprenör & Inspiratör) och Subkult-festivalen, som arrangeras av föreningen Subvox.

De individuella hederspristagarna klev upp på galascenen efter att de först presenterats genom snygga filmer, och fick sedan möta publikens jubel. Årets Evenemang utsågs även i år genom en digital förhandsröstning på något av de 10 nominerade evenemangen. Alla nominerade bidrar på olika sätt till att öka den lokala attraktionskraften och gör Vänersborg till en mer levande kommun att bo och verka i.

Evenemang skapar samhörighet, genererar intäkter till föreningarna och bidrar till fler besökare som i sin tur gynnar näringslivet. Det är också därför föreningar har möjlighet att söka olika former av ekonomisk support från Vänersborgsgalans Evenemangsfond, för att starta nya och utveckla befintliga evenemang.
Läs mer om Evenemangsfonden här

I år var det Subkultfestivalen som vann. Evenemanget fick flest röster av de nästan 2000 unika röster som lämnats.
– Det är nytt rekord, säger Forum Vänersborgs verksamhetsutvecklare Mia Dahlén.

På andra plats kom Vårcupen (Vänersborgs Gymnastikförening) och trea kom Ryrjoggen (Ryrs AIF).
Förutom äran får den vinnande evenemangsarrangören en prischeck på 10 000 kr från Evenemangsfonden.
– Vi är så glada och tacksamma för detta, sa projektledaren Mirre Sennehed när hon klev upp på scenen tillsammans med sina samarbetspartnern Backstage Rockbar.
– Stort tack också till Dalaborgsparken som gör det här möjligt. Det är i mina ögon Sveriges finaste folkpark, sa Mirre, som fick inspirationen till Subkultfestivalen av den tidigare Arvikafestivalen som hölls i folkparken där.

Idag är Subkult en växande musikfestival med fokus på inkludering och en rad olika stilar. Den lockar besökare från stora delar av världen och flyttade för två år sedan från parken i Trollhättan, där den startades. 2024 års festival anordnas i Vänersborg 28-29 juni.

Läs mer om Subkultfestivalen här och läs mer om Mirre Sennehed här.

Även övriga tre Hederspristagare var märkbart berörda av sina utmärkelser, efter att ha hört motiveringarna läsas upp. Stort grattis alla!

Vänersborgsgalans Hederpris Idrott

– i samarbete med RF Sisu
Mottagare: Berith Pettersson, Eldsjäl SK Granan
Prisutdelare: Torbjörn Nilsson, fotbollslegendar

Juryns motivering
“I en förening behövs det alltid ett nav. Ni vet, de där personerna som alltid ställer upp och som alltid ger det lilla extra – med ett enda syfte: Att skapa mervärden för andra. Det kan vara att baka till klubbens café eller lotterier, virka nyckelringar eller vara med och initiera och driva arrangemang – och dessutom vara funktionär. Det kan också vara att leda barngympa och samtidigt se till att föreningen får extra intäkter genom att ansöka om pengar från olika fonder. Plus att en viktig insats kan vara att under lång tid och med ett smittande engagemang, ta rollen som ordförande eller ledamot i styrelser och sektioner. Eller också kan man göra allt detta. Och lite till. För mottagaren av Vänersborgsgalans Hederpris Idrott 2024, började allt med en festkommitté 1984. Att pristagaren, parallellt med sitt jobb och sitt ideella föreningsengagemang, även hunnit med att fullfölja Tjejklassikern fem gånger, säger en del om drivet som bidrar till att en hel bygd sätts i rörelse. Årets Hederspristagare har alltid ”Granan” i tankarna, men hon brinner också för samverkan med andra föreningar.”

Vänersborgsgalans Hederspris Idrott – Berith Pettersson, Eldsjäl SK Granan

Vänersborgsgalans Hederpris Kultur

Mottagare: Björn Hård af Segerstad, Körledare Björnligan
Prisutdelare: Maxi Jäsklid, gitarrist i 65-årsjubilerande Streaplers

Juryns motivering
“Sång förlänger livet. Och att sjunga tillsammans gör bara upplevelsen ännu starkare. Med sin förmåga att entusiasmera och med trygg hand spänna bågen och sikta högt, har Vänersborgsgalans Hederspristagare Kultur 2024 i drygt 40 år skapat upplevelser för Vänersborgarna. Allting handlar om lusten till musiken och den gemensamma resan fram till målet: Konserten. Inspirerad av körlivet under studentåren och med sin musikutbildning i ryggen, har vinnaren tagit med både ungdomar och äldre på en resa i en värld fylld av stämmor. Bland annat genom att lägga grunden för det estetiska gymnasieprogrammet i Vänersborg. Han fortsätter oförtrutet att dirigera sin egen liga mot nya spännande projekt. Vi tackar, bockar och bugar för den musikaliska likören.”

Vänersborgsgalans Hederspris Kultur – Björn Hård af Segerstad, Körledare Björnligan

Vänersborgsgalans Hederpris Näringsliv

– i samarbete med Vänersborgs Kommuns Näringslivskontor
och Företagarna Vänersborg
Mottagare: Ulrica Sundén Berger, Entreprenör & Inspiratör
Prisutdelare: Lena Tegenfeldt, Kommundirektör Vänersborg

Juryns motivering
“Att glädjas mer åt andras framgångar än sina egna, är en av flera typiska egenskaper hos mottagaren av Vänersborgsgalans Hederspris Näringsliv 2024. Pristagaren har lång erfarenhet av att driva eget företag och med sitt brinnande intresse för att hjälpa andra att växa, har vinnaren funnits med som stöd på vägen för många som velat förverkliga sin företagardröm. I sitt mångåriga engagemang inom bland annat Ung Företagsamhet och organisationen Företagarna, har vinnaren alltid brunnit extra mycket för att skapa bättre villkor för kvinnliga företagare, både i Tredje världen och här hemma. Med sitt stora och varma hjärta är årets mottagare också en förebild för hur vi kan skapa en mer inkluderande arbetsmarknad, där alla får plats. Framgångsrika initiativ har bland annat givit nyanlända nya vägar till jobb. Och med en glasklar blick riktad framåt, sitter hon fortsatt tryggt i sadeln – alltid redo att anta nya utmaningar.”

Vändersborgsgalans Hederspris Näringsliv – Ulrica Sundén Berger, Entreprenör & Inspiratör

Vänersborgsgalans Hederpris Evenemang

Vinnare efter röstning på 10 nominerade bidrag: Subkult, arrangör Subvox
Prisutdelare: Mia Dahlén & Peter Nordquist, Forum Vänersborg

Vänersborgsgalans Hederspris Evenemang – Subkultfestivalen, Subvox

Vill du läsa mer om vilka andra evenemang som var nominerade så kan du göra det här

Alla fotografier är tagna av: Patrik Karlsson

 

Share This
X